divendres, 1 d’octubre del 2010

Qué és l'energia?

Un repàs a l'energia

CATALAN: 

Aquest documental tracta de varis aspectes referents a l'energia: el fred a la mediterrània, formes antigues d'energia, revolució industrial, contaminació i diferents tipus d'energia. Ens serveix de repàs i  d'introducció.

Amb els moderns sistemes de calefacció, el fred ha deixat de ser un problema per a l'home. En altres èpoques, però, el fred va ser un dels principals obstacles per a la humanitat. L'home necessitava el foc per escalfar-se i coure els aliments. A partir de la segona meitat del segle XIX, el carbó, el petroli i l'electricitat van contribuir a perfeccionar els sistemes de calefacció.

El Sol és la font energètica per excel·lència. L'home, a més de cremar fusta i originar el fenomen de la combustió, també fa servir energia fòssil, com el carbó mineral, el gas natural o el petroli.

La gasolina produeix fums contaminants, que juntament amb els produïts per la calefacció i les indústries, són més difícils d'eliminar davant una situació d'inversió tèrmica o estancament atmosfèric. Pel que fa al plom que se'n desprèn, una bona part l'absorbeixen les fulles dels arbres.

Cada vegada s'instal·len més plaques solars que permeten acumular energia per a usos domèstics. Un altre sistema utilitzat són les cèl·lules fotovoltaiques, que transformen la llum solar en electricitat que fa funcionar instal·lacions amb exigències modestes.

L'home també ha fet servir ancestralment l'energia eòlica per moure embarcacions o molins de vent. La versió més moderna en són els aerogeneradors, que, agrupats en parcs eòlics, capten l'energia del vent i mitjançant un alternador la converteixen en electricitat.

Altres sistemes per obtenir energia són les centrals elèctriques, que aprofiten la força de l'aigua, i les centrals nuclears, que alliberen l'energia continguda en la mateixa matèria.

Al llarg de la història, l'home ha passat de consumir exclusivament per cobrir les seves necessitats bàsiques a consumir molts watts diaris, especialment després de la revolució industrial.
 CASTELLANO:
Este documental trata de varios aspectos referentes a la energía: el frío a la mediterránea, formas antiguas de energía, revolución industrial, contaminación y diferentes tipos de energía. Nos sirve de repaso y de introducción..

Con los modernos sistemas de calefacción, el frío ha dejado de ser un problema para el hombre. En otras épocas, pero, el frío fue uno de los principales obstáculos para la humanidad. El hombre necesitaba el fuego para calentarse y cocer los alimentos. A partir de la segunda mitad del siglo XIX, el carbón, el petróleo y la electricidad contribuyeron a perfeccionar los sistemas de calefacción.

El Solo es la fuente energética por excelencia. El hombre, además de quemar madera y originar el fenómeno de la combustión, también usa energía fósil, como el carbón mineral, el gas natural o el petróleo.

La gasolina produce humos contaminantes, que junto con los producidos por la calefacción y las industrias, son más difíciles de eliminar ante una situación de inversión térmica o estancamiento atmosférico. En cuanto al plomo que se desprende, una buena parte lo absorben las hojas de los árboles.

Cada vez se instalan más placas solares que permiten acumular energía para usos domésticos. Otro sistema utilizado son las células fotovoltaicas, que transforman la luz solar en electricidad que hace funcionar instalaciones con exigencias modestas.

El hombre también ha usado ancestralmente la energía eólica para mover embarcaciones o molinos de viento. La versión más moderna son los aerogeneradores, que, agrupados en parques eólicos, captan la energía del viento y mediante un alternador la convierten en electricidad.

Otros sistemas para obtener energía son las centrales eléctricas, que aprovechan la fuerza del agua, y las centrales nucleares, que liberan la energía contenida en la misma materia.

A lo largo de la historia, el hombre ha pasado de consumir exclusivamente para cubrir sus necesidades básicas a consumir muchos vatios diarios, especialmente después de la revolución industrial. CASTELLANO:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada